7th Nordic Conference on Philosophical Practice

9-10 juni stod Reykjavik värd för the 7th Nordic Conference on Philosophical Practice. SSFP:s Miriam van der Valk fanns på plats med penna (engelsk!) och kamera.

The sun was wonderful. But the wind was like March. Bought head gear that made me look like a skater. Walked towards the harbor. A large, glassy beehive building – I could see people walk in and out of it so it must be open. Could see brown mountains, snow covered tops. Sea dark blue, the bluest I’ve seen. I started running towards it.

Läs hela inlägget på Filoprax Göteborgs Filosofiska Praktik

 Från Hildigunnur Sverrisdóttir

Existentiell psykoterapi möter filosofisk praxis - några reflektioner från medlemsträffen mellan SEPT och SSFP av Adam Wallenberg 

Fredagen den 12:e maj hade SEPT och SSFP sin första gemensamma medlemsträff i WHY's fina lokal på rödabergsgatan 3 i Stockholm. Inbjudna var Elisabeth Serrander (existentiell psykoterapeut, tidigare ordförande för Sällskapet för Existentiell Psykoterapi, SEPT) och Sebastian Rehnman (filosof och filosofisk praktiker i Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis, SSFP) till ett samtal om det som förenar och skiljer respektive praktik från varandra. Det unika med medlemsträffen var även att just medlemmar från båda föreningarna kunde mötas och lära känna varandra, mingla och förstå vad bättre vad ET och FP är genom frågor som:

* På vilket sätt är existentiell psykoterapi "filosofisk" jämfört med andra former av psykoterapi?
* Hur fungerar enskilda samtal hos en filosof sk "filosofisk praxis"? 
* Vilka likheter och skillnader kan vi tillsammans upptäcka och hur kan vi komplettera varandra?
* Hur kan man förhålla sig till det "terapeutiska" och "behandlande" på olika sätt?

Som styrelsemedlem i både SEPT och SSFP sedan 2015 har jag haft förmånen att på nära håll utforska vad dessa fält väcker för frågor och problem. Det kändes som ett viktigt första möte just för att visa på mångfalden av praktiker som arbetar filosofiskt och existentiellt på olika sätt och låta dessa världar få mötas. 

Read More

Kicki Epstein-Orzolek

Vår praktiserande medlem Kicki Epstein-Orzolek har lämnat oss. Vi minns dig med både glädje och saknad. Här är kollegan Malin Sallstedts ord till Kicki.

Kicki Epstein-Orzolek
1964-2017

Kicki! Min fina vän, kollega och parhäst inom filosofisk praxis. Efter två års kamp mot sjukdom somnade du motvilligt in en eftermiddag i maj. Så mycket kärlek och så mycket sorg. Du kommer alltid finnas i mitt minne.
Malin

Välkommen till medlemsträff med SEPT och SSFP!

I vår har vi bjudit in Elisabeth Serrander (existentiell psykoterapeut) och Sebastian Rehnman (filosof och filosofisk praktiker) till ett samtal om det som urskiljer respektive praktik från varandra. En kväll i filosofins tecken. Under kvällen kommer vi behandla frågor som: 

På vilket sätt är existentiell psykoterapi "filosofisk" jämfört med andra former av psykoterapi? Hur fungerar enskilda samtal hos en filosof sk "filosofisk praxis"? Vilka likheter och skillnader kan vi tillsammans upptäcka och hur kan vi komplettera varandra? Vilka problem upplever vi finns i det "filosofiska"? Hur kan man förhålla sig till det "terapeutiska" och "behandlande" på olika sätt?

Read More

Webbredaktör – SSFP:s hemsida

Vill du vara med och sprida kunskap om och främja användandet av filosofi i samhället, i yrkeslivet och i vardagen? Är du intresserad av att bidra med ett par timmar av din tid varje månad som ”webbredaktör" för Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis (SSFP) hemsida?

Som föreningens webbredaktör ansvarar du för:
Att lägga in information, uppdatera och administrera hemsidan.
Att hemsidan innehåller intressant och informationsrikt material för våra medlemmar och för nuvarande och framtida samarbetspartners.
Att information om pågående SSFP-aktiviteter, event och projekt finns på hemsidan och fortlöpande lägger in information om kommande event. 
Att foton finns uppdaterade på styrelsen, och de praktiserande medlemmarna.

Hör av dig till info@filosofiskpraxis.org med en kort presentation av dig själv så pratar vi mer!

Tre frågor till Sebastian Rehnman

Hallå där Sebastian Rehnman,

varför arbetar du med filosofisk praxis?
Jag arbetar med filosofisk praxis för att jag önskar hjälpa mig själv och andra att leva väl. På livets väg har filosofin hjälpt mig att möta utmaningar och jag hoppas kunna bistå andra på samma sätt. Jag tycker att det fina med filosofisk praxis är att vi inte blir objekt för en diagnos, utan att vår sak – tankar, känslor, behov, intressen, problem, o.s.v. – blir subjekt för en gemensam undersökning. I dialogen försöker jag som filosof att lyssna uppmärksamt och ställa fördjupande frågor, så att jag stärker den andres egen tankeförmåga och stimulerar till kritisk och systematisk reflektion inför det han eller hon står i på livets väg. Som filosof vill jag slå följe med den andre en bit på färden och göra gemensamma upptäckter. Det är nog svaret på varför jag jobbar med filosofisk praxis. Eller med Ludwig Wittgensteins ord: ”Att arbeta med filosofi, är egentligen att arbeta med sig själv. Med ens egen uppfattning. Med hur man ser tingen. Och vad man begär av dem.”

Read More

Varmt välkommen till Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis årsmöte!

Årsmötet är öppet för alla, men för att ha rösträtt på årsmötet behöver du ha betalat medlemsavgiften. Vi växer som förening och arbetar med spännande projekt. Välkommen att bli medlem och engagera dig! 

Efter mötet är alla som deltagit välkomna att stanna på middagsmingel till självkostnadspris. Föreningen bjuder på dryck.

Meddela gärna om du kommer och vilka delar du planerar att vara med på via biletto senast onsdagen 10/2. 

Datum: Lördag den 25/2 2017
14.45: Ankomst. 
15.00–15.15: Filosofisk inledning med Ann S. Philgren
15.15–17.00: Årsmöte
17.00 och framåt: Middag
Plats: Ringvägen 76 i Stockholm, en halv trappa ned till höger. Närmaste tunnelbanestation är Skanstull.
Handlingar till mötet hittar du här