Webbredaktör – SSFP:s hemsida

Vill du vara med och sprida kunskap om och främja användandet av filosofi i samhället, i yrkeslivet och i vardagen? Är du intresserad av att bidra med ett par timmar av din tid varje månad som ”webbredaktör" för Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis (SSFP) hemsida?

Som föreningens webbredaktör ansvarar du för:
Att lägga in information, uppdatera och administrera hemsidan.
Att hemsidan innehåller intressant och informationsrikt material för våra medlemmar och för nuvarande och framtida samarbetspartners.
Att information om pågående SSFP-aktiviteter, event och projekt finns på hemsidan och fortlöpande lägger in information om kommande event. 
Att foton finns uppdaterade på styrelsen, och de praktiserande medlemmarna.

Hör av dig till info@filosofiskpraxis.org med en kort presentation av dig själv så pratar vi mer!

Tre frågor till Sebastian Rehnman

Hallå där Sebastian Rehnman,

varför arbetar du med filosofisk praxis?
Jag arbetar med filosofisk praxis för att jag önskar hjälpa mig själv och andra att leva väl. På livets väg har filosofin hjälpt mig att möta utmaningar och jag hoppas kunna bistå andra på samma sätt. Jag tycker att det fina med filosofisk praxis är att vi inte blir objekt för en diagnos, utan att vår sak – tankar, känslor, behov, intressen, problem, o.s.v. – blir subjekt för en gemensam undersökning. I dialogen försöker jag som filosof att lyssna uppmärksamt och ställa fördjupande frågor, så att jag stärker den andres egen tankeförmåga och stimulerar till kritisk och systematisk reflektion inför det han eller hon står i på livets väg. Som filosof vill jag slå följe med den andre en bit på färden och göra gemensamma upptäckter. Det är nog svaret på varför jag jobbar med filosofisk praxis. Eller med Ludwig Wittgensteins ord: ”Att arbeta med filosofi, är egentligen att arbeta med sig själv. Med ens egen uppfattning. Med hur man ser tingen. Och vad man begär av dem.”

Read More

Varmt välkommen till Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis årsmöte!

Årsmötet är öppet för alla, men för att ha rösträtt på årsmötet behöver du ha betalat medlemsavgiften. Vi växer som förening och arbetar med spännande projekt. Välkommen att bli medlem och engagera dig! 

Efter mötet är alla som deltagit välkomna att stanna på middagsmingel till självkostnadspris. Föreningen bjuder på dryck.

Meddela gärna om du kommer och vilka delar du planerar att vara med på via biletto senast onsdagen 10/2. 

Datum: Lördag den 25/2 2017
14.45: Ankomst. 
15.00–15.15: Filosofisk inledning med Ann S. Philgren
15.15–17.00: Årsmöte
17.00 och framåt: Middag
Plats: Ringvägen 76 i Stockholm, en halv trappa ned till höger. Närmaste tunnelbanestation är Skanstull.
Handlingar till mötet hittar du här

Ann Lagerström reflekterar över mötet med Gunilla Bergström

Den avslutande programpunkten på årets firande av Världsfilosofidagen i Stockholm var ett samtal på scen mellan Ann Lagerström och Gunilla Bergström under titeln "Platon och Alfons Åberg". Här ger Ann Lagerström sin bild av samtalet.

Författaren och illustratören Gunilla Bergströms pappa gillade att filosofera. Han gav dottern kluriga saker att fundera på och kanske är alla böckerna hon skrivit om Alfons fortsättningen på den där dialogen. 

Alfons, pojken som från början var 4, men idag har flytande ålder och i realiteten fyller 45 nästa år. Han som bor med sin pappa, och någonstans har en mamma, och som till och från säger ”Jag ska bara …”. 26 böcker har det blivit och där i berättelserna kan man se kommentarer till sådant som Platons Grotta, Sartres frihetslängtan och Camus funderingar kring det meningsfulla med det till synes meningslösa.

Read More

Världsfilosofidagen i Stockholm 2016 – betraktelse av Erica Jonvallen

Häromveckan var det dags för Filosofifestival, arrangerad av SSFP i samarbete med bl a Svenska Unescorådet, tidskriften Modern Filosofi och ABF. Festivalen uppmärksammar Världsfilosofidagen, eller World Philosophy Day, som äger rum tredje torsdagen i november varje år och instiftades 2005 av Unesco. Det är fint på många sätt – inte minst ordet: filosofifestival.

Jag tänkte under kvällen på de olika bidragen, föreläsningarna och workshopparna och jag tänkte på alla som tänkte, och delade tankar med varandra.

Och jag tänkte, som oftast, på skolan. Filosofi med barn och unga var i fokus denna gång och festivalen bjöd på ett ganska brett program. Tre utgångspunkter (minst!) fanns när det gällde filosofi i skolan – filosofi som ämne, filosofi som arbetssätt och filosofi som profil och röd tråd på förskolor och skolor.

Read More

Världsfilosofidagen i Göteborg 2016 – anteckningar från en medarrangör

”Världsfilosofidagen uppmärksammas på Unescos initiativ den tredje torsdagen i november varje år sedan 2005”, introducerade moderatorn. ”Unesco menar att, citat, ’filosofi är en disciplin som uppmuntrar till kritiskt och självständigt tänkande och har förmågan att bidra till bättre förståelse om världen, samt förespråka tolerans och fred’.” 

Fred och tolerans, och en förståelse om världen. Men också en förståelse för en själv – för vad det innebär att vara människa, och vad det innebär att vara just jag. Världsfilosofidagen 2016 i Göteborg handlade om VÄNSKAP. 

Vad är ’en god vän’? Kan jag vara en?

Read More

Filosofifestivalen 2016

Tema: Filosofi med barn och unga

Den 17 november firar vi Världsfilosofidagen tillsammans med Svenska UnescorådetModern FilosofiABF Stockholm m.fl. på ABF-huset i Stockholm! Det blir en spännande eftermiddag och kväll på temat "Filosofi med barn och unga". Vi kommer att få lyssna till inspirerande samtal och föreläsningar av experter inom ämnet. Parallellt löper en mängd spännande workshoppar. I vår lounge kan du besöka vårt filosofiskt bokbord, samtala eller bara smälta intrycken.

Plats: ABF-huset på Sveavägen i Stockholm
Datum: Torsdagen 17/11 2016
Tid: Klockan 16.00–20.55
Pris: 60:–, som medlem i ssfp går du in gratis

Här finns hela programmet!